Madeleine's foto-weblog

Er zijn 4 bezoekers online

8-6-2006 12:53

Margrieten

Categorie: — Madeleine @ 12:53

Een jaar of zeven geleden maakte ik de grote fout om margrieten te zaaien in de tuin. De naam margrieten zei me vaag iets maar ik had geen idee meer wat voor bloemen bij die naam hoorden. De bloemen gaan wel, ze zijn niet bijzonder bijzonder maar ook niet bijzonder lelijk. Het grote nadeel van margrieten is dat ze een enorme hoeveelheid luizen aantrekken. Die luizen zijn weer smakelijke hapjes voor mieren en voor je het weet heb je zwarte planten. Dit dus (foto is van enkele jaren geleden):
tja...

Verder is het zo dat één polletje margrieten zich uitzaait tot vele pollen die verspreid over de hele tuin opkomen. In mijn onwetendheid begon ik het eerste jaar met een stuk of tien van die planten, mooi verdeeld over de tuin… We zijn nu dus al zes jaar bezig al die uitgezaaide luizentrekkende planten te verwijderen. En elk jaar opnieuw komen we ze weer tegen. Afgelopen lente dacht ik dat we eindelijk de strijd gewonnen hadden maar nee hoor, ook nu staan er weer op zeven plaatsen margrieten :roflol:

Nu ben ik niet zo rigoureus dat de planten er al uit moeten voor ze overlast veroorzaken. Ze gaan pas de kliko in op het moment dat ze luizen hebben. En wat denk je, voor het eerst in al die jaren hebben we nu luisvrije margrieten!

Ha, kan ik eindelijk eens een foto maken van een margriet zonder dat je meteen afgeleid bent door die zwarte stengels, bloemen en bladeren.
zonder beestjes!

Oké, ze trekken nu wel vliegen aan (de foto hierboven is de enige die ik kon maken zonder dat er een grote glanzende vlieg op zat) maar dat is toch al een hele verbetering ten opzichte van de luizen :smile:
met vlieg

Nu ze voor het eerst in jaren zo lang blijven staan dat ze ook in bloei komen, zal het uitzaaien hierdoor wel enorm worden. Maar dat geeft niks, ik ga ervan uit dat we volgende zomer hier weg zijn en al die mooie margrieten doneren we graag aan de volgende bewoners :cool:

8 Comments

 1. Ah oh pfew…. dus ik heb mazzel dat ik ze in potten heb gezet en niet in de grond. Of lusten de luizen geen Spaanse Margrieten?

  Reactie door Carol — 8-6-2006 18:53 @ 18:53

 2. Alleen Spaanse luizen lusten die Margrieten van jou.

  Reactie door Mario — 8-6-2006 22:30 @ 22:30

 3. Voor zover ik weet zaaien Spaanse margrieten niet uit. Op Spaanse margrieten hier heb ik nooit last gehad van (Spaanse) luizen, zelfs niet van Spaanse Vlieg.

  Reactie door Madeleine — 8-6-2006 23:29 @ 23:29

 4. Dat is dan weer jammer :P

  Reactie door Ayla — 9-6-2006 00:35 @ 00:35

 5. :D
  Nou ja zeg!
  Ik zag nog wel een Tibetaanse kloothommel voorbij zoemen maar die keurde de Spaande grieten geen blik waardig.

  Reactie door Carol — 9-6-2006 14:56 @ 14:56

 6. Leerzame log voor mij. Ik heb wat klimplanten in een pot staan en die zijn nu ook bezaaid met luizen en mieren. Nu weet ik dat het echt luizen zijn ;-)

  Reactie door Patricia — 18-7-2008 18:58 @ 18:58

 7. :grin:

  Er zijn trouwens goed werkende (biologische) middeltjes te koop tegen luizen. De mieren vertrekken dan vanzelf ook. Maar ach, een plant met luizen en mieren heeft ook wel wat en is meteen een leuk onderwerp voor een logje :wink:

  Reactie door Madeleine — 20-7-2008 19:34 @ 19:34

 8. Tsja, dan kun je beter glazen Margrieten® nemen, dan heb je geen last van luis en een sieraad voor altijd!
  Prachtige foto’s, mijn complimenten!

  Reactie door Margriet — 25-9-2010 20:49 @ 20:49

Plaats een reactie

Sorry, het reactie formulier is op dit moment gesloten.

Powered by WordPress